PILIHANKU

TAJAAN

16 Jun 2010

GULAI KAWAH KELATE...?

[gulai+kawah.jpg]

Gulai kawah sebenarnya sudah lama popular terutama apabila adanya kenduri-kendara. Cuma kini mungkin kerana peredaran masa, gulai kawah mula dikomersialkan. Gulai kawah biasanya dijual untuk hidangan di warung-warung mahupun restoran. Rasanya tidak banyak berbeza dengan gulai kari di dapur kita, cuma cara pembikinannya dengan menggunakan kawah besar serta dapur kayu menerbitkan aura tersendiri....?

RESEPI:
Bahan tumis
bahagian A
halia - dimayang
bawang merah 5 ulas- dimayang
bawang putih 3 ulas- dimayang

Bahagian B
buah pelaga 5 biji
sedikit cengkih
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
lima sudu besar cili boh
2 sudu besar rempah gulai kawah
Bahan C
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia ditumbuk
5 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan kerisik
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit belacan
sedikit sos tomato
1 keping asam keping
sedikit air
1 keping asam keping


Bahan utama
1.5 kg daging
1 biji kelapa diambil santan
garam secukup rasa
gula
Ubi kentang (jika suka)
Cara:
Tumis bahan A hingga naik bau, diikuti dengan bahan B di dalam kuali. Bahan C digaul sebati dan kemudian dimasukkan dan dimasak ke dalam periuk yang berasingan,. kemudian masukkan daging, masak biar agak empuk, kemudian barulah dimasukkan santan. Apabila mendidih, masukkan bahan yang ditumis. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Sedia Dihidang!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan