PILIHANKU

TAJAAN

05 Februari 2011

OPS PIRAMID...?

C-130 mampu terbang 21 kali seminggu...?

KUALA LUMPUR: Pesawat Hercules C-130 milik Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) yang terbabit dalam misi membawa keluar pelajar Malaysia dari Kaherah, Mesir ke Jeddah, Arab Saudi mampu terbang maksimum tiga kali sehari membawa kira-kira 200 orang setiap penerbangan. 


Panglima Operasi TUDM, Leftenan Jeneral Datuk Ackbal Abdul Samad, berkata tempoh penerbangan dari ibu negara Mesir itu ke Jeddah memakan masa tiga jam dan pesawat memerlukan dua jam lagi untuk memunggah barang dan menurunkan penumpang serta mengisi minyak.


"Jika kita terpaksa menggunakan pesawat itu tanpa henti dalam masa seminggu dari Kaherah ke Jeddah, kita mampu membuat 21 penerbangan menggunakan satu pesawat dan di sana kita sekarang ada tiga buah pesawat jenis ini," katanya ketika dihubungi hari ini.
Ackbal berkata, Jeddah dikenal pasti sebagai lokasi terdekat misi "Ops Piramid" yang dilancarkan kerajaan untuk membawa keluar lebih 11,000 orang rakyat Malaysia terdiri daripada pelajar dan pekerja terus ke pusat transit di Jeddah. 


"Dalam jarak kira-kira 1,000 batu nautika (1,217 kilometer), pesawat ini mampu berulang alik dengan membawa muatan penumpang kira-kira 200 orang pada satu-satu masa," katanya. 

Sumber: Berita Harian Online, 5/2/2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan