Bubur Butir Nangka (7-8 orang)
- 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan untuk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula @ nise @ gula melaka
- 1 sudu makan halba
- daun pandan
- Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna dan kacau.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul.
- Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan dan tambah air ikut keperluan.
- Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan… bila masak ia akan timbul…
- Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan ke dalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- Apabila dah siap bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
- Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan