PILIHANKU

TAJAAN

13 Jun 2010

NAJIB: JANGAN PERKECIL KEMAMPUAN BN...?

Amaran Kepada Pembangkang Usah Perkecil Kemampuan BN Tadbir Negara

Jun 13th, 2010 | By alkamarul | Category: Utama
Kuala Lumpur, 12 Jun – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi amaran kepada pembangkang supaya jangan sesekali memperkecil kemampuan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mentadbir negara.
Perdana Menteri berkata, BN lebih tahu berbanding pembangkang bagaimana hendak membawa Malaysia untuk muncul sebuah negara berpendapatan tinggi bagi mencapai sasaran negara maju menjelang 2020.
“Jangan sesiapa cuba memperlekeh Malaysia. Jangan pembangkang cuba mengutuk kita dan jangan ketua pembangkang hendak memperkecil kejayaan negara kita di bawah pimpinan BN.
“Kita lebih tahu apa dia (ketua pembangkang) buat. Malaysia telah berjaya, kita berjaya. Pembangkang menidakkan kita (BN) tetapi dunia mengiktiraf kejayaan Malaysia dan mengakui negara telah bangkit,” katanya.
Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan program Rally 1Malaysia, anjuran Pemuda BN, di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, Sabtu.
Menurut Perdana Menteri, dalam usaha untuk meningkatkan pencapaian negara, kerajaan menggunakan metodologi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) iaitu suatu pendekatan yang belum pernah dalam dunia dilakukan secara komprehensif dan menyeluruh.
“Hasilnya, belum pun sampai setahun lagi kejayaan melibatkan enam NKRA yang ditetapkan oleh kerajaan telah memperlihatkan hasilnya. Jadi siapa kata Malaysia tidak boleh berjaya.
“Kerajaan juga telah menggubal Model Baru Ekonomi (MBE) yang bukan sahaja bertujuan bagi melahirkan masyarakat berpendapatan tinggi tetapi turut berperanan membentuk bangsa Malaysia yang bertaraf antarabangsa,” jelasnya.
Dalam pada itu, Najib berkata, antara kejayaan lain yang dicapai di bawah pentadbirannya adalah, keupayaan melonjak negara untuk muncul sebagai negara ke-10 paling kompetitif berbanding tempat ke-18 sebelum ini.
Kata beliau, negara kini 13 tangga lebih baik berbanding Jepun dan tiada sebuah negara pun baik dalam Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) mahu pun Negara-Negara Berkecuali (NAM) tersenarai dalam kedudukan 10 terbaik.
Pada masa yang sama, kata Perdana Menteri, kerajaan BN juga berjaya memulihkan semula ekonomi negara sehingga Keluaran Dalam Negara Kasar bagi suku pertama tahun ini mencatatkan pertumbuhan 10.1 peratus.
Jelasnya, kadar pertumbuhan itu merupakan antara yang tertinggi di dunia dan ia dicatatkan sewaktu negara maju lain seperti Greece masih terbeban dengan hutang, manakala, Portugal, Sepanyol dan United Kingdom masih berada dalam suasana ekonomi yang tertekan.
Dalam pada itu ketika melancarkan Jelajah One Malaysia (JOM) melalui program Rally 1Malaysia Najib berkata golongan muda negara ini perlu mempunyai tiga nilai utama dalam perjuangan hidup mereka iaitu idealisme, bersemangat berani serta bertenaga agar mampu membawa Malaysia ke era yang lebih gemilang pada masa hadapan.
“Para belia kalau hendak melangkah ke hadapan perlu mempunyai idealisme, jangan ada perasaan bimbang untuk menghadapi cabaran serta harus bertenaga kerana semangat inilah yang bakal menjamin masa depan negara,” katanya
Bertemakan 1Misi, 1Hati, 1Pemuda, 1Malaysia, JOM yang digerakkan menerusi sebuah bas bakal membawa barisan kepimpinan Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) ke seluruh pelosok negara untuk bersama komuniti belia dalam usaha menarik kembali kepercayaan golongan itu terhadap BN.
Perdana Menteri berkata, jelajah tersebut bukan sahaja bertujuan menyemarakkan semangat 1Malaysia tetapi apa yang lebih bernilai adalah ia turut membawa jaminan masa depan untuk negara.
“Pergerakan bas ini yang membawa kepimpinan Pemuda BN adalah satu simbolik harapan masa depan negara yang terletak kepada tenaga golongan pemuda.
“Kita ibarat sebuah pasukan bola. Tidak kira siapa penyerang, penjaga gol atau pertahanan, apa yang penting adalah kejayaan pasukan 1Malaysia,” katanya.
Turut hadir pada majlis pelancaran Rally 1Malaysia itu ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi; Pengerusi Pergerakan Pemuda BN, Khairy Jamaluddin; barisan menteri Kabinet serta kepimpinan Pemuda BN.
Sumber: Umno Online, 13/6/2010
Comments are closed.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan