PILIHANKU

TAJAAN

15 Ogos 2010

BUBUR LAMBUK JUADAH BERBUKA...?


BUBUR LAMBUK

Bahan-bahan

2 cawan beras [rebuskan dalam slow cooker]
1/2 kg keledek [jika perlu]
1 s/b lada hitam
2 cm. halia
5 ulas bawang merah
5 tangkai pucuk ubi [jika perlu]
5 tangkai daun cekur manis
1 ikat daun paku merah
1 ikat pucuk paku hijau
5 pokok kangkung
2 tangkai dan kadok
4 tangkai daun kesum
4 tangkai daun kemangin
1 helai daun kunyit
1 cawan udang basah saiz kecil
2 ekor ikan kembung/selayang
air secukupnya
garam

Cara membuat

1. Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat, setelah itu masukkan 10 ulas bawang merah, halia dan tumbuklah lagi sehingga lumat bersama isi ikan tadi.
3. Masukkan keledek dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama ikan yang dihancurkan ke dalam bubur nasi tadi.
4. Masukkan udang dan kacau sehingga rata.
5. Apabila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayuran & garam secukupnya sambil dikacau hingga cukup rata dan sayur layu.
6. Angkat dan hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan