PILIHANKU

TAJAAN

01 Ogos 2010

KERAJAAN KUKU BESI...?Umno-BN Kerajaan Kuku Besi 1Malaysia Peralat Polis

Oleh Sidiqin Omar
SHAH ALAM 31 Julai - Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Johor, Datuk Chua Jui Meng menyifatkan kerajaan Umno-Barisan Nasional sebagai 'Kerajaan Kuku Besi 1Malaysia' apabila memperalatkan agensi kerajaan seperti polis untuk menghalang program politik yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat.
"Ini memang satu strategi baru untuk halang program Pakatan Rakyat. Mereka ingin mengatakan bahawa mereka ada hak yang lebih daripada rakyat. Sedangkan Perlembagaan yang bertanggungjawab menjamin hak rakyat. Ini bercanggah dengan semangat Deklarasi Kemerdekaan yang dibacakan pada tahun 1957 itu," kata beliau kepada Suara Keadilan ketika dihubungi.
Chua menjelaskan Perlembagaan telah menjamin kebebasan kepada setiap warganegaranya untuk berhimpun dan berekspresi bagi membincangkan isu semasa dan dasar parti politik termasuk daripada Pakatan Rakyat 
"Kita tahu negara ini adalah negara bebas, tetapi seolah-olah hak asasi telah dinafikan. Polis seperti diberi kuasa yang terlalu luas dan lebih tinggi dari Perlembagaan Persekutuan. Ini sangat memualkan. Saya nak ingatkan kepada Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri, dalam pilihan raya umum akan datang, belum pasti lagi Umno dan Barisan Nasional akan mengekalkan kuasanya," kata Chua.
Sumber: Suara-Keadilan.com, 1/8/2010

Tiada ulasan:

Catat Ulasan